FAALİYET SERBESTLİĞİ (FREEDOM TO OPERATE) ARAŞTIRMASI
Bugün bütün sektörlerde, ar-ge ve pazarlama konusunda patent ihlali konusunu iyi anlamanın önemi artmıştır. Günümüzde artık her alanda patentli bir ürün kullanmaktayız. Özellikle üretim alanında patent konusunu iyi araştırmadan üretime geçmek büyük bir risk oluşturmaktadır. Birçok teknoloji alanı ve patentin ortaya çıkmasıyla beraber yeni ürün geliştiren şirketler patent ihlali nedeniyle mahkemeye verilmemek için faaliyet serbestliği analizi yaptırmaktadırlar. Faaliyet serbestliği analizi sonucunda da şirketin eline birçok seçenek çıkmaktadır. Bu seçeneklerden bazıları; patentsiz ürünlere yönelme, kullanılan teknolojiyi değiştirme, patent ihlali riskini göze alma, ürünü patent ihlaline neden olmayacak biçime dönüştürme veya üründen tamamen vazgeçme şeklinde olabilmektedir.
Patentli bir ürün veya araştırmayı sahibinin izni olmadan kullanmak patent ihlali diye isimlendirilir. Bugün Türkiye ve Dünya mahkemelerinde patent ihlaliyle alakalı birçok dava devam etmektedir. Bu davalar neticesinde patent ihlali yapan kuruma hak sahibinin zararı tazmin ettirilir ve çoğu durumda ek davalarla beraber mahkeme masrafları da ihlalci kuruma tazmin ettirilir. Patent hakkının bu yaptırımlarından dolayı bir şirket veya kurum, araştırma geliştirme veya ticarete dönüştürme gibi iş hedefleri olduğu zaman, patent sahibinin engelleme ihtimalinden dolayı, fikri hakları her zaman göz önünde bulundurmalıdır. İşte faaliyet serbestliği analizi iş hedefine doğru ilerlerken patent sahiplerinin engellemelerinin olmadığı yoldan yürümek anlamına gelmektedir.
- Faaliyet Serbestliği (Freedom To Operate) Araştırması Yapmadan Ar-ge Yapmayın/Yatırım Yapmayın,
- Faaliyet Serbestliği başkasının patentle koruduğu alanı ihlal etmeden kendimize boş alanlar bulabilmektir.
- Üretim yapmak istiyorsunuz, üretmek istediğiniz ürün yürürlükte olan bir patentle korunuyor mu?
- Yurt dışında patentli olan ürünün Türkiye’de patenti var mı?
- Bir buluşunuza patent almak istiyorsunuz, peki sizin buluşunuzu kapsayan mevcut bir patent var mı?
- Bu patent hala geçerli mi? Sizin coğrafyanızda geçerli mi?
- Faaliyet Serbestliği Analizi; Başkalarının sizin ürün, metot ve işinizi engellemesine mani olur
- Patent alabileceğiniz ve rakiplerinizi saf dışı bırakabileceğiniz imkanlar sağlar, Böylece rekabet alanında size avantaj sağlar
- Faaliyet Serbestliği Araştırması; yeni bir pazar alanında kasıtsız ve bilinmeyen bir ihlale bağlı olarak ortaya çıkabilecek dava masraflarını azaltmaya yardımcı olur.
- Belirli bir teknoloji alanında ve belirli bir yargı bölgesinde üçüncü tarafların PATENT değerlendirmesi, piyasaya giriş riskinin değerlendirilmesine yardımcı olur.
- Daha sonra şirketler hangi pazarlara girileceğine ve hangisinden kaçınmaya karar verebilirler.
- Patent geçerlilik sürelerini (yasal durum analizi) izleme, yani potansiyel olarak ilgili ve tehdit edici üçüncü taraf hakları sona erdiğinde, piyasaya giriş zamanının belirlenmesine yardımcı olabilir.
- Faaliyet Serbestliği Araştırması, bir teknoloji alanındaki en iyi oyuncular arasında potansiyel lisanslama ve birleşme veya satın almalarda hayati bir rol oynayabilir.
- Son olarak, halihazırda var olan ürünlerin / patentlerin analizi, teknoloji alanında odaklanılmayan alanların anlaşılmasını sağlar. Bu nedenle, Faaliyet Serbestliği Araştırması, yeni bir alana/yeni bir sektöre girmek isteyen şirketler için araştırma ve geliştirme programlarını yönlendirebilir ve yönlendirebilir.
PATENT FABRİKASI uzmanları üretim veya ar-ge çalışmalarınıza başlamadan önce herhangi bir riskle karşılaşmamanız ve ar-ge çalışmalarınızın boşa gitmemesi için en güvenilir veritabanlarından Faaliyet Serbestliği Araştırması yaparak size rapor verebilir.
Faaliyet Serbestliği Araştırması hizmetlerimizden faydalanmak için info@patentfabrikasi.com.tr adresine mail atarak teklif isteyebilirsiniz.